Mia Madre inviger UEFF 2015

Vi är mycket stolta över att Nanni Morettis nya alster Mia Madre öppnar årets filmfestival. I år har vi även en invigningskortfilm i form av Milad Alamis prisade Mommy.

Den 24:e november äger invigningen rum och vi ses på FIKA i Väven för lite härligt mingel från klockan 18:30. Filmvisningen börjar 19:30 och efteråt erbjuds ett skönt efterhäng.

Umeå Europeiska Filmfestivals producent Karin Johansson beskriver invigningsfilmen Mia Madre med följande ord i festivalprogrammet:
”Det är inte lätt att vara skådespelare. Hur ska en bete sig om regissören säger "Du ska ju spela din rollkaraktär, men du ska stå bredvid. Förstår du?" Filmregissören som envisas med den instruktionen är Margherita som har problem med en amerikansk skådespelare som har både hybris och rätt svårt att komma ihåg sina repliker. Men ett större problem för Margherita är att hennes mamma är döende, vilket leder till oro och självrannsakan, och problem att fungera som arbetsledare. Mia Madre spelar på flera känslosträngar, med den där speciella humorn som uppstår när regissörer ska skildra filmvärlden som de älskar att hata. Men så är den också gjord av Nanni Moretti som är en arvtagare till den stolta italienska filmtraditionen. Han är gärna en rolig gisslare av etablissemanget men han har varierat sig ordentligt i sitt skapande genom åren. Han har gått från sorgen i att förlora en son i Ett rum i våra hjärtan (2001), den politiska satiren i Kajmanen (2006) till den underhållande skrönan om påven som inte vill vara påve i Vi har en påve (2011). Med Mia Madre har han gjort ännu en liten pärla.”

Köp biljett till kvällen och läs mer om invigningen på: http://2015.ueff.se/program/film/invigning-med-mommy-och-mia-madre/1009