Avslutning med Stumfilms- konsert

Har du sett någon intressant tjeckisk film under festivalen? Då kan det vara intressant att se vilket hantverk som funnits som grund i den tjeckiska filmhistorien. Eller så bara för att uppleva något så sällsynt som en stumfilmskonsert! Söndag kl.18 äger festivalavslutningen rum i Vävenscenen. Biljetter finns på: http://2015.ueff.se/program/film/avslutning-med-prisceremoni-och-stumfil...

Om filmen:

Till skillnad från den svenska stumfilmsklassikern Erotikon (M. Stiller 1920) så gör temat i tjeckiska filmen av Gustav Machaty med samma titel, kanske mer skäl för namnet. Den var kontroversiell för sin tid. Erotikon, som beskrivits "en poetiskt observerade studie av en kvinnas sensuella uppvaknande", har en ramhandling om ett tillfälligt kärleksmöte mellan ung kvinna från byn och en storstadsdandy, som via riskabla vägar utvecklas till något av ett kvartettdrama. Machaty, som assisterade b.l.a Stroheim under sin vistelse i Hollywood, verkade under avantgarde-rörelsens storhetstid i Prag, med influenser från tyska expressionismen och dadaism och surrealismen från Frankrike. Detta återspeglas inte minst i filmens kameraarbete och bildspråk. Filmen innehåller något som måste vara en av filmhistoriens mest laddade schack-scener (och ingen Max von Sydow i sikte!).

Om musiken:

Ensemble Erotikon
Tre etablerade Umeå-baserade musiker, med musikaliska referenser inom t.e.x. tango, klezmer och rock, bildar för kvällen en trio som bygger ett exklusivt soundtrack till denna film. Hör deras musikaliska tolkning av känslor som förhoppning, sensualism och svartsjuka!

Annika Bränberg - rutinerad slagverkare, medlem b.l.a. i banden Syket och the Crystal Caravan.

Daniel Gabrielsson - musikpedagog och musiker inom genrer såsom jazz,gospel och pop. Har tidigare komponerat kortfilmsmusik.

Anders Öberg på klaviatur, spelar i banden Glesbygd'n och Otid, och har skrivit musik till flertalet teaterföreställningar.