Program - Alfabetiskt

Det är bara en vecka kvar till Kate och Geoff Mercers 45:e bröllopsdag och planering för festen är i full gång. Men så landar ett brev till Geoff på farstun. Man har funnit kroppen till hans första kärlek, nedfrusen och välbevarad djupt i de schweiziska alpernas glaciärer. En allvarsam nyhet som kommer att få konsekvenser både för det 45-åriga bröllopsfirandet och deras äktenskap.

Mormor och Aile står varandra nära och mormor lär Aile om naturens krafter och helande förmåga, men Aile har en hemlighet som sätter deras relation på prov. Det tvingar Aile att utvecklas, men kan hon rädda deras förhållande?

Paul är 43 år gammal, privatdetektiv och singel. Dorothy fyller snart 16 och går igenom en identitetskris. Han lever på gränsen till utanförskap medan hon bor mitt i smeten. Det enda de har gemensamt är faktumet att Paul vet om att han själv är Dorothys biologiska pappa. I flera år har han levt med hemligheten och sett henne växa upp på avstånd utan att nånsin våga närma sig.

Chantal Akerman har varit en ikon inom feministisk och experimentell film sedan 70-talet fram till sin nyliga död den 5 oktober 2015. Almayer's Folly är hennes tolkning av Joseph Conrads debutroman, som handlar om en holländsk köpman i Malaysia.

Elvaåriga Adas pappa glömmer att hämta henne på flygplatsen. Hon bjuds in till några grannar för att vänta. Där möter hon Julia, en flicka i hennes ålder, som inte vill leka med henne när föräldrarna säger det.

Visningarna gästas av regissör Malin Andersson och medverkande i filmen Julia Yunusova. Blodssystrar är en berättelse om systerskap, hur det är att ha kommit som flykting till Sverige som liten flicka och hur livet sen går vidare.

I Rumänien på 80-talet tränger tusentals westernfilmer genom järnridån och öppnar ett fönster till den fria världen för de som vågade ta del av filmerna. De djärva historierna om action hjältar som Chuck Norris och Jean-Claude Van Damme fyllde barnens fantasier, men det var den överdådiga scenografin som hänförde denna unika publik.

Det är festival i staden. Gycklare, eldslukare och jonglörer trängs med publiken som jublar och skrattar. Men alla har det inte lika roligt, Dag är på flykt från den grymme cirkusdirektören Machiavelli. Med hjälp av sina nyfunna vänner Anna och Morgan lyckas han fly till Cirkus Imago. Men Machiavelli tänker inte ge upp jakten så enkelt.

Rekommenderas från 5år

För att lösa bostadsbristen efter andra världskriget massproducerades lägenhetshus. I Sverige kom de att kallas för miljonprogram. Dessa bostadsområden har setts som både en kapitalistisk uppfinning och en sovjetisk symbol. I Concrete Stories följer vi människor som på olika ställen i Europa bor i dessa bostadsområden.

Engurifloden bildar gränsen mellan Georgien och fribrytarrepubliken Abchazien. Spänningarna mellan nationerna har inte minskat sedan inbördeskrigen 1992-93. Varje vår för floden med sig fertil jord från Kaukasus ned till de Abchaziska slätterna och nordvästra Georgien och bildar öar, små kluster av ingenmansland.

Sam, en ung fantasifull 12-åring, åker på läger med sina scoutkompisar. Där hittar han en mystisk träkoja och stöter på ett vildsint och maskerat barn. När han försöker varna lägerledarna blir han ignorerad. Allt eftersom blir han mer och mer isolerad från gruppen och övertygad om att ett grymt öde väntar dem alla.

Tidigt 2000-tal i en liten by förlagd i en av Wales allra fattigaste gruvdalar, får bartendern Jan Vokes den minst sagt galna idén att föda upp en kapplöpningshäst. Med hjälp av andra byinvånare föder hon upp sitt föl på en kulle (skapad av slaggprodukten från kolgruvan) och ger henne namnet Dream Alliance.

I en avlägsen stad i Irland har den elvaårige Neve ensamt överlevt en hemsk massaker på sin familj. Hon försäkrar alla myndigheter om att det är själva huset som är den skyldige. Självklart tror ingen på henne men hon får snart flytta in hos ett snällt par. Själv finner hon ingen frid då något tycks ha följt med henne dit.

Den lysande kirurgen Dr. Génessier bär på en hemsk hemlighet. Vid en bilolycka förstördes hans dotter Christianes ansikte. Galen av skuldkänslor blir han besatt av att återställa vad han orsakat och drar sig inte för något, inte ens mord.

Mia och Mirjam är 14 år och bor i en håla. där inte mycket händer. De är inte särskilt vuxna men övar på att bli det. Mirjam tjuvstartar med att få ihop det med en äldre man som säger att han älskar henne. Mia har en pappa som dricker lite för mycket. Det är tur att de både har varandra och sin supersmarta kompis Karl.

De träffades på höstmarknaden i Jokkmokk 2005, hon bodde i Skåne och han i Västerbottens inland. De blev blixtförälskade, gifte sig och bosatte sig i ett litet hus vid Skellefteälvens strand. Banden mellan de två tycktes oskiljaktiga tills den dag när han fick den dödliga sjukdomen ALS.

Urbaniseringen har fått svenskarna att lämna landsbygden. Kvar finns förfallna gårdar och några tappra mjölkbönder. En av dem är Mats-Åke, som under ekonomisk press driver släktgården vidare med hjälp av sin thailändska fru och hennes säsongsarbetande släktingar. Genom ”kooperativa” äktenskap kan jordbruk leva vidare o kulturer mötas.

Edith och Aljosja bor på var sin sida av en älv. De måste bryta naturlagarna för att nå varandra. De gör det på var sitt sätt. Han går på vatten, hon går under. De representerar var sin värld, den samiska och den svenska.

Ellos Sápmi är berättelsen om den karismatiska kvinnokarlen Klemet, vars ledarskap berövas och som blir förrådd av sitt eget folk. Nakna hippie- damer, sex och bomber kryddar denna upprorskomedi, som avslöjar sanningen om vad som egentligen hände när det första Sametinget bildades.

Musikens betydelse i en film går nästan inte att överskatta. Den berättar för oss vad vi ska känna inför det vi ser, ibland storslaget och sentimentalt, andra gånger så pass subtilt att vi inte medvetet ska uppfatta att den finns där.