Program - Alfabetiskt

Iscensatt i Tjeckoslovakien på 80-talet. Anna, en ung talangfull sprinter, tas ut till landslaget och tränar intensivt för att kvalificera sig till OS. Som en del av förberedelserna placeras hon i ett hemligt medicinskt program där de systematiskt dopar atleterna med anabola steroider. Resultaten förbättras men efter att hon kollapsat under en träning får hon reda på sanningen.

På en bergsvägg i norra Norge är Agnes och Ragnar på bergsklättringsexpedition. De ställs oväntat inför en livsfarlig situation när Agnes upptäcker en oroväckande hemlighet.

Marieme bor i en parisisk förort. Hon måste ta hand om sina småsyskon, hjälpa mamma på jobbet och hon kontrolleras av sin storebror. I skolan ligger hon efter. När hon träffar Lady, Adiatou och Fily föds tanken på frigörelse. Hon skaffar sig en ny stil, byter namn och hoppar av plugget för att bli en i gänget.

Matilda är ensam hemma med sin storebror Peter när hans flickvän Elin kommer på besök. Elin har allt som Matilda skulle vilja ha. Hon är elegant, snyggt klädd, karismatisk. Men, hon är upptagen. En skildring av syskonrivalitet, kärlek och svartsjuka, som får det att knyta sig i magen.

En kvinna begår självmord och hennes grannar börjar leta efter spår i hennes förflutna för att ta reda på anledningen. Filmen fick uppmärksamhet både för sin poesi och sitt kontroversiella tema. Beskrivningar av hur biobesökare inte alltid förstod berättelsens upplösning, säger något om normer, snarare än om att den finkänsliga pusselhistorien skulle vara för komplicerad.

2015 är det 50 år sedan Mai Zetterlings långfilmsdebut Älskade par visades under Cannes Filmfestival och Mai Zetterling skulle själv fyllt 90 år. Vi visar två filmer och ordnar ett lunchsamtal (tors 27/11 12:15) för att uppmärksamma en av den svenska filmhistoriens stora föregångare.

Fucking Åmål är Lukas Moodyssons geniala film om att vara rastlös tonåring i gränslandet mellan barn och vuxen. Den beskriver hur unga människor i sitt sökande efter identitet och sexualitet begränsas av en trångsynt och intolerant omgivning. Framför allt är Fucking Åmål en allmängiltig film om vikten av att tro på sig själv och rätten att bli accepterad för den man vill vara.

FISKAR HAR INGA KÄNSLOR
Victor Lindgren
Sverige, 2015, 13 min

EDITH & ALJOSJA
Ann Holmgren
Norge/Sverige, 2015, 8 min

JAG VILL NÅ DIG
Victor Lindgren
Sverige, 2015, 13 min

STOERRIE VAERIE / NORRA STORFJÄLLET
Amanda Kernell
Sverige, 2015, 15 min

Ett unikt möte med en samisk renskötarfamilj. Vi föjer samiska konstnären Elle Márjá Eiras far och bror när de vallar familjens renar på tundran i norra Norge.

Flerfaldigt prisbelönad Oscarsnominerad animation för hela familjen. Havets sång (Song of the Sea) är berättelsen om Ben och hans lillasyster Saoirse och deras fantastiska resa fylld av myter och magi för att hitta tillbaka till sitt hem i havet. Saoirse är en selkie, en varelse som både är säl och människa.

Kaj Tonny Holmgren har väntat på ett mirakel i 30 år. Från sin rullstol hemma i Lycksele, Lappland, för han en intensiv dialog med Gud. Hans familj och trosvänner väntar alla på att han ska gå igen. Om det händer kommer han att följa sin dröm, bli predikant och sprida hopp med Guds ord.

Eklektiska studenter och lärare från hela världen träffas på en av världens främsta industridesignskolor. Den här dokumentären utforskar vardagen, de unika studiemetoderna samt dynamiska designprocesser vid Umeå Designhögskola.

Till en avskild engelsk stuga flyttar fyra ungdomar från London med avsikt att utmana samhällsnormer och sin egen vidsynthet genom att delta i planerade partnerbyten. Medan hämningar och tidigare trauman suddas ut åstadkommer de en unik kollektiv känsla av lycka.

Femtonåriga Máigon och hennes bästa vän Ánne-Sire bor i en liten by på den arktiska tundran. Máigon utmanas av den mer erfarna Ànne-Sire att genomföra sin sexuella debut. Máigon känner pressen men har samtidigt en egen plan.

Honeymoon är ett psykologiskt drama och en fristående avslutning på en trilogi bestående av filmerna Kawasaki's Rose och Innocence. Det gemensamma temat är en reflektion över skuld och oskuld samt möjlighet till förlåtelse. Historien äger rum under en eftermiddag, en natt och en morgon i en familjestuga. Vi är på ett bröllop som avbryts av en oinbjuden gäst.

1985, vid älven som rinner längs gränsen mellan Norge och Sovjetunionen. Bjørnar söker erkännande efter att ha fångat en stor lax. Det som börjar som ett äventyr om Bjørnar och fisken, blir en berättelse om kalla kriget.

Anya, en ung akademiker uppvuxen på barnhem, är på gränsen till ett genombrott i karriären när hon blir åtalad för droginnehav. Medan hon gömmer sig för polisen ger hon sig ut på vägarna med Kristina, en annan flera år yngre föräldralös flicka från barnhemmet, som är på jakt efter sin mytomspunna farmor.

Májjen bär på en väldigt speciell hatt. En hatt alla kvinnor i hennes lokala samhälle bär. I sin form liknar den ett horn. Mössan är av stort värde för henne, medan männen som representerar kyrkan anser att hatten liknar djävulens horn. Därför måste mössan försvinna.

11-årige Igor bor i Ryssland och delar ett speciellt intresse med sin far Peter, en berömd fågelskådare och forskare. Tillsammans observerar de tranorna och kämpar för att fadern ska få fortsätta sin forskning. Föräldrarna är skilda och när mamman bestämmer sig för att flytta till Israel ökas avståndet till pappan med tusentals mil.

Tbilisi, 1992. Sovjetunionen har fallit och Georgien är i uppror. För de 14-åriga vännerna Eka och Natia rullar vardagen på. De smygröker, är förälskade och står ut med föräldrar, lärare och syskon. När de får ett vapen blir våldet plötsligt påtagligt. Flickorna upplever männens dominans och omgivningens feghet – något som de både ifrågasätter och tvingas hantera.

Stora känslor, skön musik och vackert foto präglar detta melodrama om stort konstnärskap och kärlek. Ingrid Bergman var vid denna tid en lovande skådespelerska, och tack vare Intermezzo fick hon erbjudandet att åka till USA för att göra en amerikansk version av samma film, och kom sedan att bli en av Sveriges främsta internationella stjärnor.

Systrarna Elin 11 år, och Jennie 8 år, åker buss mellan deras separerade föräldrars hem och olika liv. Jag vill nå dig är en historia om en familj i sönderfall, ett skilsmässodrama ur barnets perspektiv. Två starka systrar ger varandra styrka när föräldrarna sviker.

Under sommaren 1986 bestiger ett dussintal klättrare från olika delar av världen K2, världens näst högsta topp. En expedition som slutar i tragedi med 13 klättrare som mister livet. Nästan 30 år senare beger sig regissören Eliza Kubarska tillsammans med barnen till de avlidna klättrarna ut på en ny expedition till Himalaya för att konfrontera föräldrarnas öde.

“Skämtsamma på ytan men allvarliga i själen” så beskrevs karaktärerna i denna film i en samtida recension. Det sammanfattar en övergripande känsla i 1930-talets dramakomedier, som här skildrar folkhemsdröm och karriärsproblematik med hjälp av ett kringresande teatersällskap och äkta stålverk.

Miami-polisen tillika Kung Fu-mästaren Kung Fury reser i tiden från 80-talet till andra världskriget för att döda Adolf Hitler, a.k.a. "Kung Führer", för att ta hämnd på sina poliskollegors död. Ett fel i tidsmaskinen skickar honom dock längre bak till vikingatiden.