Program - Alfabetiskt

Blind man får besök av en inbrottstjuv. Missförstånd uppstår.

2015 är det 50 år sedan Mai Zetterlings långfilmsdebut Älskade par visades under Cannes Filmfestival och Mai Zetterling skulle själv fyllt 90 år. Vi visar två filmer och ordnar ett lunchsamtal (tor 27/11 12:15) för att uppmärksamma en av den svenska filmhistoriens stora föregångare.

Den lilla kaninen Johan bor på ett skepp tillsammans med sin pappa sedan hans mamma försvunnit till Fjäderkungens rike. När pappa åker iväg för att handla muttrar får Johan ett mystiskt anrop på skeppets radio. Det är från Bill som flytt från Fjäderkungens rike och behöver hans hjälp. Johan ser genast sin chans att träffa Fjäderkungen och hitta sin mamma, så att hon kan komma hem igen.

Mikkel är renskötare med ansvar for familjens renflock. Han har ett tufft yttre skal som en äkta Sámi Bojá skall ha. Men på insidan är det kaos.

Cristiana är en 30-årig kvinna uppvuxen i ett prydligt, borgerligt medelklasshem. Hennes tid delas mellan att skriva sin avhandling i jordbävningsteknik, samtala med sina nära väninnor Alex och Michelle samt att förväntansfullt träffa Dan, en gift man som hon inlett en romantisk relation med.

Seppan är en film som undersöker barndomens komplexitet. Vi får följa Sara och Pirjo och och de prövningar deras vänskap ut när de blir medvetna om klasskillnader, har sitt första möte med döden och försöker förstå vad det innebär att vara vuxen.

Sisu Meltdown visar kampen om kärnkraftverket i Pyhäjoki. Mellan och ena sidan lokalbefolkningen/aktivister och andra sidan näringsliv och politiker. Regissören Leon reser till Finland för att förstå varför Finland bygger ny kärnkraft när resten av världen avvecklar. Samtidigt letar han efter unga människor med Sisu.

I denna musikaliska road movie trängs flera av dåtidens stora namn på en charterbuss genom ett färgsprakande Europa. Utöver nöjet att få se Ekman parodiskt driva med tillvaron som superstjärna och Sickan i rollen som pragmatisk läkare (som inte tror på romantisk kärlek), så är den även ett dokument över den då nya trenden charter, som bidrog till ny turism i Europa efter kriget.

Fia har det tufft hemma. Hennes pappa lider av psykisk ohälsa och hon gör allt för att gömma honom för omvärlden. Hon känner sig fastklämd i samhällets och vännernas normer, sina egna lögner och pappans gränslösa krav. När Fia träffar den orädda epa-tjejen Elsa förändras allt.

Debutregissören László Nemes skakande drama följer den ungerske Auschwitzfången Saul Auslander under hans fasansfulla jobb med att bränna liken av sitt eget folk. Övertygad om att en av de avrättade är hans egen son gör han allt för att finna en rabbi och ge sin son en värdig begravning.

En nordisk dokumentärserie om barn som tar sin sport på största allvar. 2 av de 6 filmerna visas i detta block.
Twisters av Hanna Heilborn

Elle, 78, tycker inte om samer - fastän hennes första språk var samiska och hon växte upp i fjällen. Nu hävdar hon att hon är helt svensk och från Småland. Under press från sin son återvänder hon motvilligt till sin barndoms Sàpmi för sin syster samiska begravning. När de är på väg hemåt går det upp för henne att hennes son har planerat att de ska stanna hos familjen över natten.

Far och dotter lever på en vidsträckt rysk stäpp. Det finns inget som kan förändra deras tidlösa livsmönster, morgondagen kommer alltid. Varje morgon ger sig fadern iväg för att arbeta och lämnar dottern hemma. Ensam och väntandes. Det finns två personer som älskar henne, och det finns inga vägar att dela kärleken emellan dem. Men en dag kommer lösningen från ovan.

Deltagarna i en kurs i clown-teknik kämpar för att hitta sin inre clown, och inre sårbarhet.

Hongi, en Maorihövdings tonårige son, måste hämnas sin faders mord i syfte att skapa fred och ära till sina nära och käras själar, efter att hans stam slaktats på grund av ett förräderi.

The Embargo Project är ett helt nytt koncept inom urfolksfilm och ett projekt som drivs av orädda regissörer. Det sjösattes och presenterades av imagineNATIVE Film + Media Arts Festival. Embargoprojektets första premiär var 2009 på festivalens 10-årsjubileum.

Enligt gammal tradition i en by i östra Anatolien, måste 27-åriga Medine servera ugnsrostat lamm vid festen för hennes femåriga son Merts omskärelse. Under karga förhållanden men med stor beslutsamhet får Medine familjen att hugga ved för att tjäna ihop pengar för att köpa det lamm de behöver. Medines arbetslösa make Ismael oroas över fruns påstridiga beteende.

Genom Joshua Oppenheimers tidigare dokumentation av ostraffade förbrytare från det indonesiska folkmordet upptäcker en överlevande familj hur deras son blev mördad och identifierar gärningsmannen. Den yngsta brodern i familjen är beslutsam att bryta tystnaden som råder hos överlevarna och konfronterar de ansvariga för broderns död.

Vid 51 års ålder och efter 20 månader i arbetslöshet börjar Thierry på ett nytt jobb som snart ställer honom ansikte mot ansikte med ett moraliskt dilemma. Hur långt är han villig att gå för att behålla sin nya tjänst? Stéphane Brizé utforskar i sitt nya drama den franska arbetarklassen på ett intimt sätt som för tankarna till bröderna Dardenne.

Invånarna i Kenozero Lake är frånkopplade från omvärlden och har endast en båt som förenar deras avskiljda by med fastlandet. De lever enligt traditioner deras förfäder fört vidare i generationer. Det är ett litet samhälle, alla känner alla och de producerar endast de saker som är nödvändiga för deras överlevnad.

Fyra decennier har gått sedan The Rocky Horror Picture Show såg dagens ljus och succén har aldrig avtagit, nu är det äntligen Umeås tur att få njuta av denna kultfilm!

17-åriga Sangaile fascineras av stuntflygplan. Men eftersom hon lider av höjdskräck har hon inte ens vågat gå in i ett flygplans cockpit. Under sommaren, på en flyguppvisning nära hennes föräldrars sommarhus, träffar hon Auste, en flicka från trakten som till skillnad från Sangaile lever sitt liv till fullo med mycket kreativitet och våghalsighet.

They Have Escaped är en drömsk och kaxig variant på "pojke möter flicka"-historien. Flickan, vacker och extrovert, och pojken, som stammar och är introvert, träffas på en ungdomsanstalt. Hon är placerad där medan han gör sin vapenfria tjänst. Snart inser båda att de delar ett förakt mot regler, lagar och konventioner.

Huvudpersonen i denna berättelse är tioårige Thomas, som är både berättare, kameraman och regissör i denna film! Han får en filmkamera på sin födelsedag och börjar göra en film, precis som tjeckoslovakienfödde Miloš Forman. Därmed blir han i sin tur berättare, kameraman och regissör av en djupt mänsklig historia, genom vilken vi får lära känna hans familj, mamma, pappa, skola och vänner.

Topp 3 är en animerad rom-com om kärlek, framtidsdrömmar, kokkaffe, långsemestrar, avbefolkning och topplistor. Anton är en helt vanlig kille i Norrlands inland tills den dagen han träffar David i gymnasiebibblan. Topp 3 regisseras av Sofie Edvardsson, och produceras av Soja efter ett manus av Simon Österhof.
Samtal med Soja film AB.

När Sandra, en ung belgisk mor, kommer tillbaka till jobbet efter en sjukskrivning för depression får hon veta att hon inte längre behövs. Kollegorna har fått välja om de vill ha en bonus eller låta henne komma tillbaka. Sandra lyckas förmå ledningen att genomföra en omröstning.

Ett block med tre svenska barnfilmsklassiker för de yngsta. Baseras på kända barnböcker. Filmerna är producerade 1985/1982/.1992

Nytt Knattefilm-paket med tre nya filmer om den ständigt lika populära Alfons Åberg. Filmer utifrån originalmanus.

Den första filmatiseringen av Stina Wirséns böcker, små filmer om stora känslor och handlar om Lilla nalle och hennes kompisar som leker, bråkar, tävlar och gosar. Berättelser om att komma bort, vara bäst, spika sig på näbben eller att vara ful för att man är gul. Det är varma historier med goda slut för de allra yngsta.

Rekommenderas 2-5år

Void utforskar känslan av ensamhet. Filmen utspelar sig en kväll på en färja. Daniel inleder en konversation med Amir. Men Daniel är inte ute efter kallprat. Han är ute efter något helt annat. Något mycket mer personligt.

We R Animals är en mörk komedi med djur. Djur som inte är så oskyldigt söta som de framställer sig att vara. De är faktiskt precis som oss, fast i smyg. Till exempel så är det djuren själva som ofta ligger bakom söta-djur-klipp på nätet. En smutsig bransch där vi bl a hittar katten Flash, hans nya kaninstjärna och en vampyrfladdermus i en historia fylld av hämnd, magi och droger.

Prisbelönta musikern Björk och den legendariske programledaren och naturälskande Sir David Attenborough har länge beundrat varandra, men för första gången fångas här deras gemensamma förkärlek till musik och naturen på film.

En resa genom norra Ryssland och Sibirien, via tankar och känslor hos människor som lever i ett av världens tuffaste klimat. En reflektion runt tro, anpassning och existensens oföränderliga cykler.