UEFF Skolbio

24-27 november visas Skolbio dagtid under Umeå Europeiska Filmfestival. Skolbioprogrammet är detsamma som Vardagsvisningar under festivalen, men bokningsbara för skolor i Umeå kommun. Programmet innehåller utvalda filmer som har gått på biograf under året samt en del specialvisningar. Huvuddelen av festivalen äger rum på Väven i Umeå, Västra Strandgatan 8A, några visningar är förlagda på Folkets Hus Ersboda.

2015 års skolbio består av 21 filmer fördelade på 33 visningar. Åtminstone nio av visningarna följs upp i salongen antingen genom filmanalys, samtal med pedagog eller Q&A med regissör, skådespelare och/eller producent för filmen. Utöver filmvisningar innehåller skolbion/vardagsvisningarna:
- Ett föredrag med Victor Lindgren om arbetet med Små små bitar, riktat till lärare, pedagoger och andra som arbetar med barn och unga.
- Två lunchsamtal varav ett behandlar behovet av film för och med unga, det andra lunchsamtalet har ett särskilt fokus på Mai Zetterling.

Nytt för i år är uppmärksammandet av det arbete svenska filminstitutet gör med att digitalisera det svenska filmarvet. Under vardagsvisningarna visas fyra svenska filmklassiker från olika tider och för olika åldrar: Ur en kos dagbok, Seppan, Fucking Åmål och Flickorna. Genom ett samarbete med Biografcentralen har vi fått tillgång till tre europeiska filmer från Wrap! – Must see european cinema for young people, som arbetar för att bygga upp en europeisk filmkatalog för barn tillsammans med pedagogiskt material. Från Wrap! kommer filmerna Igor och tranorna, Nonos hemliga resa samt Max Minsky och jag.

Bokning till filmvisningarna för skolor görs via www.tjugo5.se
Bokningen öppnar måndag 26/10 08:00 och stänger måndag 16/11 23:00. Avbokning är möjligt fram till och med 12/11.

Varmt välkomna att utforska årets program!